Dokumentacja dla programistów›Umiejętności AI›Umiejętność: archiwizowanie / usuwanie projektu
Dokumentacja dla programistów

Umiejętność: archiwizowanie / usuwanie projektu

Umiejętności AIDokumentacja API
Aktualizacja 2026-09-06

Projekt składa się z dwóch tablic - tablicy z zadaniami i tablicy portfolio. Obie można zarchiwizować lub usunąć za pomocą API. Zazwyczaj wykonujesz tę operację na tablicy z zadaniami; tablica portfolio zostanie obsłużona w ślad za nią.

Zobacz Sprawdzanie statusu projektu / kondycji, aby dowiedzieć się, jak rozpoznać typ każdej tablicy.

Archiwizowanie tablicy projektu

Archiwizację można cofnąć. Tablica zostaje ukryta w obszarze roboczym, ale nie jest trwale usuwana.

mutation {
  archive_board(board_id: TASKS_BOARD_ID) {
    id
    state
  }
}

W razie powodzenia zwraca state: "archived".

Usuwanie tablicy projektu

Usunięcie jest trwałe i nie można go cofnąć.

mutation {
  delete_board(board_id: TASKS_BOARD_ID) {
    id
  }
}

🚧 Ważne

archive_board i delete_board działają na pojedynczych tablicach. Aby całkowicie usunąć projekt, musisz zarchiwizować lub usunąć obie tablice: tablicę z zadaniami i tablicę portfolio.

Odłączanie projektu od portfolio

Odłączanie projektu od portfolio (pozostawienie go jako samodzielnego projektu) nie jest obsługiwane przez publiczne API.

Nie używaj delete_item na elemencie projektu na tablicy portfolio jako obejścia - spowoduje to usunięcie całej tablicy portfolio i pozostawi tablicę z zadaniami bez powiązania. Nie odtworzy to działania opcji „Odłącz” w interfejsie.

Aby odłączyć projekt, użyj interfejsu monday.com.

Ważne informacje

  • connect_project_to_portfolio przyjmuje ID tablicy z zadaniami jako projectBoardId (nie ID tablicy portfolio). Po połączeniu projektu z portfolio element projektu znajduje się na tablicy portfolio.