Logowanie jednokrotne Google
Logowanie jednokrotne Google to bezpieczny system uwierzytelniania, który ułatwia użytkownikom logowanie się za pomocą konta Google. Nie muszą już pamiętać hasła!
Aby włączyć tę funkcję, wykonaj poniższe kroki:
Najpierw kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu i wybierz „Administracja (Administration)”. 
W sekcji administratora wybierz „Bezpieczeństwo (Security)”. Rozwiń sekcję „Zasady uwierzytelniania (Authentication policies)” i wybierz „Dodaj zasadę SSO (Add SSO policy)”. W tym miejscu możesz nadać zasadzie nazwę, która będzie wyświetlana na stronie logowania. Następnie wybierz z listy dostawców SSO pozycję „Google” i kliknij „Dodaj dostawcę SSO (Add SSO provider”.

Uwaga: Po włączeniu logowania Google SSO nastąpi przekierowanie do logowania na konto Google. Domena adresu e-mail użyta podczas pierwszego logowania będzie domeną Google wykorzystywaną w SSO.
Administratorzy mogą elastyczniej zarządzać zasadami logowania, dostosowując zasady dotyczące adresu e-mail i hasła. To ustawienie pozwala wyłączyć wybranych użytkowników z wymogu logowania przez SSO, dzięki czemu można dostosować preferencje logowania do potrzeb zespołu.
Po kliknięciu trzech kropek obok sekcji „E-mail i hasło (Email and password)” i wybraniu „Edytuj (Edit)” administrator może wskazać, których członków obejmuje zasada. Może zdecydować, czy zasada dotycząca adresu e-mail i hasła ma dotyczyć wszystkich, czy tylko niektórych osób, na przykład gości lub jednej osoby.

Przed aktywowaniem SSO nie można zmienić zasady dotyczącej adresu e-mail i hasła. Domyślnie po aktywowaniu SSO zasada zmienia się z „Wszyscy” na „Goście”.

W sekcji zasad dotyczących adresu e-mail i hasła dostępne są dwie opcje:
Opcja 1: Wszyscy użytkownicy, w tym goście, mogą logować się do monday.com za pomocą adresu e-mail i hasła.
Opcja 2: Tylko niektóre osoby - goście, jedna wybrana osoba lub obie te grupy - mogą logować się do monday.com za pomocą adresu e-mail i hasła.
Wybranie opcji „Goście” w ustawieniu „Tylko niektóre osoby” oznacza, że goście mogą logować się za pomocą adresu e-mail i hasła, a nie tylko przez SSO. To najczęściej wybierana opcja, ponieważ goście są często użytkownikami zewnętrznymi, którymi nie zarządza wewnętrzny dział IT organizacji.
Wybranie opcji „Jedna osoba” w ustawieniu „Tylko niektóre osoby” oznacza, że tylko jeden wybrany członek zespołu może logować się za pomocą adresu e-mail i hasła, a nie tylko przez SSO.
Uwaga: Ten awaryjny dostęp przyda się na przykład wtedy, gdy wystąpi problem z dostawcą SSO i trzeba będzie zalogować się na platformę, aby zmienić ustawienia.

Jeśli jest to zgodne z zasadami bezpieczeństwa Twojej firmy, zalecamy wybranie opcji „Goście” lub „Goście i jedna osoba” w ustawieniu „Tylko niektóre osoby”. Oznacza to, że każdy użytkownik konta poza gośćmi i wskazaną osobą musi logować się przez SSO. Gości można zapraszać do tablic, które można udostępniać, a oni mogą logować się tak jak zwykle za pomocą adresu e-mail i hasła. W takim przypadku adresy e-mail gości nie muszą być aktywne w dostawcy tożsamości (IDP) konta, aby mogli się zalogować. Opcja jednej osoby zapewnia dodatkową elastyczność: wybrany członek zespołu może w razie potrzeby logować się za pomocą adresu e-mail i hasła, aby uzyskać awaryjny dostęp.
Sprawdź, jak włączyć na swoim koncie uwierzytelnianie dwuskładnikowe i SAML.
Uwaga: Obecnie nie można połączyć wielu dostawców tożsamości z jednym kontem monday.com. Można jednak połączyć wiele kont monday.com z jednym dostawcą tożsamości.