Współpracuj przy tworzeniu w monday vibe
Wspólne tworzenie w monday vibe pozwala budować aplikację razem z zespołem, zamiast polegać na jednej osobie przy każdej zmianie. Dodaj współpracowników, aby wspólnie wpisywać prompty, edytować aplikację i rozwiązywać problemy - bez przekazywania własności. Możesz też sprawdzić, kto wysłał każdy prompt, dzięki czemu historia tworzenia jest przejrzysta i wiadomo, kto wprowadził zmiany.
Czym jest wspólne tworzenie?
Każda aplikacja Vibe ma jednego właściciela. Jako właściciel możesz zaprosić współpracowników, którzy pomogą Ci tworzyć, edytować, sprawdzać i utrzymywać aplikację. Współpracownicy korzystają z tego samego pola promptu, tej samej AI i tej samej aplikacji co Ty. Dzięki temu możecie pracować równolegle bez przekazywania własności.
Tylko dwie czynności może wykonać wyłącznie właściciel: usunąć aplikację i przekazać jej własność. Współpracownicy mogą wykonać wszystkie pozostałe czynności, w tym opublikować aplikację.
Role i uprawnienia
Sprawdź w tabeli, co może robić każda osoba w aplikacji Vibe.
| Czynność | Właściciel | Współpracownik |
|---|---|---|
| Edytowanie aplikacji i wpisywanie promptów | Tak | Tak |
| Publikowanie aplikacji | Tak | Tak |
| Dodawanie i usuwanie współpracowników | Tak | Tak |
| Wspólne sprawdzanie aplikacji i rozwiązywanie problemów | Tak | Tak |
| Usuwanie aplikacji | Tak | Nie |
| Przekazywanie własności | Tak | Nie |
Dodaj współpracowników do aplikacji
Aby dodać współpracownika do aplikacji Vibe, wybierz w prawym górnym rogu aplikacji Współpracuj (Collaborate), a następnie wyszukaj osobę, którą chcesz dodać.
Podczas wspólnej pracy możesz sprawdzić, kto wysłał dany prompt. Dzięki temu historia tworzenia jest przejrzysta i wiadomo, kto wprowadził zmiany.
Opublikuj aplikację z pomocą administratora
Ustawienia Twojego konta mogą zezwalać na publikowanie aplikacji Vibe wyłącznie administratorom. Możesz opublikować aplikację na dwa sposoby, nie przekazując jej własności. Dodaj administratora do aplikacji Vibe jako współpracownika, aby mógł opublikować ją w Twoim imieniu bezpośrednio z poziomu aplikacji.
Możesz też użyć opcji Poproś o publikację (request to publish). Wyśle ona aplikację administratorowi do sprawdzenia. Administrator będzie mógł otworzyć ją i opublikować bezpośrednio ze strony Vibe w sekcji administracyjnej.
Jeśli jesteś administratorem sprawdzającym prośbę, przejdź do Administracja (Administration), a następnie wybierz Zarządzanie AI (AI governance) i otwórz kartę Aplikacje Vibe (Vibe apps). Na karcie Oczekujące na zatwierdzenie (Pending approval) wybierz Sprawdź (Review) przy aplikacji, którą chcesz otworzyć i opublikować.
Współpraca nad nieopublikowanymi aplikacjami
Limity współpracy są inne, gdy aplikacja nie została jeszcze opublikowana. Do nieopublikowanej aplikacji możesz dodać maksymalnie 1 współpracownika, a po jej opublikowaniu - maksymalnie 400. Jeśli cofniesz publikację aplikacji, do której dodano kilku współpracowników, wszyscy zostaną usunięci. Zanim to nastąpi, zobaczysz ostrzeżenie.
Często zadawane pytania
Co mogą robić współpracownicy w aplikacji Vibe?
Współpracownicy mogą wpisywać prompty, edytować i publikować aplikację oraz dodawać innych współpracowników. Tylko właściciel może usunąć aplikację lub przekazać jej własność.
Jak administrator może opublikować moją aplikację Vibe, jeśli publikować mogą tylko administratorzy?
Dodaj administratora do aplikacji jako współpracownika, aby mógł ją opublikować bezpośrednio z poziomu aplikacji. Możesz też użyć opcji Poproś o publikację (request to publish), aby wysłać aplikację administratorowi do sprawdzenia.
Ilu współpracowników mogę dodać do aplikacji monday vibe?
Do opublikowanej aplikacji możesz dodać maksymalnie 400 współpracowników, a do nieopublikowanej - maksymalnie 1.
Co się stanie ze współpracownikami, gdy cofnę publikację aplikacji Vibe?
Jeśli aplikacja ma kilku współpracowników, cofnięcie publikacji spowoduje ich usunięcie. Zanim to nastąpi, zobaczysz ostrzeżenie.
Czy mogę sprawdzić, kto wysłał prompt w ramach wspólnego tworzenia?
Tak. Przy każdym prompcie widać, który współpracownik go wysłał. Dzięki temu historia tworzenia jest przejrzysta i wiadomo, kto wprowadził zmiany.