Pomoc monday.com

Obniżenie planu

Plany i płatnościPłatności i fakturydowngrade
Aktualizacja 2026-09-23

Kto może korzystać z tej funkcji

  • administratorzy

Obniżenie planu to każda zmiana, która ogranicza jego zakres. Może to oznaczać zmniejszenie liczby miejsc lub przejście na niższy poziom planu, na przykład z Pro na Standard.

Wskazówka: Obciążono Cię opłatą za dodatkowe miejsca i automatycznie zmieniono Twój plan na wyższy? W artykule Jak zarządzać automatyczną zmianą planu na wyższy wyjaśniono, co powoduje automatyczną zmianę planu na wyższy i jak zarządzać nią w ustawieniach rozliczeń konta. Przeczytaj go, aby dowiedzieć się, co zrobić dalej.

Czy zmniejszyć liczbę miejsc czy obniżyć plan?

Na monday.com możesz obniżyć plan na dwa sposoby: zmniejszyć liczbę płatnych miejsc, za które płacisz, lub przejść na niższy poziom planu, na przykład z Pro na Standard.

Obie zmiany są zaplanowane na najbliższy termin odnowienia. Aby zmniejszyć liczbę płatnych miejsc, liczba aktywnych miejsc na Twoim koncie musi być już równa nowej liczbie miejsc lub od niej niższa.

Jak zmniejszyć liczbę miejsc lub obniżyć plan?

Obniżenie planu nie może nastąpić od razu.

Kroki: Otwórz sekcję rozliczeń w panelu administratora

  1. Otwórz sekcję Administracja (Administration) na swoim koncie.
  2. W menu po lewej stronie wybierz Rozliczenia (Billing).

Grupa 25 (26)

Uwaga: monday.com nie zmniejsza automatycznie liczby miejsc, gdy dezaktywujesz użytkowników. Dzięki temu struktura konta pozostaje bez zmian, a tymczasowe zmiany w zatrudnieniu nie powodują utraty preferowanych cen ani dostępności miejsc. Możesz dezaktywować użytkowników w dowolnym momencie, ale zmiany w rozliczeniach wejdą w życie dopiero w najbliższym terminie odnowienia.

Na karcie Przegląd (Overview) znajdź produkt, którego plan chcesz obniżyć, a następnie kliknij menu z trzema kropkami obok niego.

Aby sprawdzić dostępne poziomy planów i sposób ustalania cen dla poszczególnych produktów, przeczytaj ten artykuł.

Kroki: Obniż poziom planu

  1. Kliknij menu z trzema kropkami obok produktu, który chcesz zmienić.
  2. Wybierz Zmień plan produktu (Change product plan).
  3. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wybrać niższy poziom planu.

W tej sekcji artykułu o cenach wyjaśniono, co obejmuje każdy poziom planu.

Grupa 25 (25)

Kroki: Zmniejsz liczbę płatnych miejsc

  1. Kliknij menu z trzema kropkami obok produktu, który chcesz zmienić.
  2. Wybierz Zmień wielkość zespołu (Change team size).
  3. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby wybrać mniejszą liczbę miejsc.

W tej sekcji artykułu o cenach wyjaśniono, jak działają pule miejsc.

Projekt bez tytułu (24)

Uwaga: Jeśli chcesz zmniejszyć liczbę miejsc, liczba aktywnych miejsc na Twoim koncie musi być już równa docelowej liczbie miejsc lub od niej niższa. Na przykład jeśli masz plan obejmujący 5 miejsc i chcesz zmniejszyć ich liczbę do 3, najpierw dezaktywuj użytkowników, aż na koncie zostaną maksymalnie 3 aktywne miejsca. Dopiero wtedy możesz zaplanować obniżenie planu na najbliższy termin odnowienia.

W tym artykule o zarządzaniu użytkownikami wyjaśniono, jak dezaktywować użytkowników i zarządzać osobami na koncie.

W obu przypadkach obniżenie planu jest zaplanowane na najbliższy termin odnowienia.

Kiedy obniżenie planu wejdzie w życie?

Każde obniżenie planu wchodzi w życie w terminie jego odnowienia. W przypadku planów miesięcznych zmiana nastąpi w najbliższym miesięcznym terminie odnowienia. W przypadku planów rocznych zmiana nastąpi w najbliższym rocznym terminie odnowienia.

Szukasz informacji o innej zmianie?

Co się stanie, jeśli przed odnowieniem przekroczysz limit użytkowników?

Jeśli zaplanujesz obniżenie planu, a przed terminem odnowienia przekroczysz limit miejsc w planie, na który chcesz przejść, Twoje konto pozostanie na obecnym planie do czasu odnowienia. Jeśli nadal będziesz przekraczać limit, otrzymasz trzy powiadomienia e-mail. Po pięciu dniach Twój plan zostanie automatycznie zmieniony na wyższy na najbliższą pulę miejsc, która obejmuje liczbę używanych miejsc.

Często zadawane pytania

Czy mogę zmniejszyć liczbę miejsc w trakcie okresu rozliczeniowego?

Możesz zaplanować zmniejszenie liczby miejsc w trakcie bieżącego okresu rozliczeniowego, ale zmiana wejdzie w życie dopiero w najbliższym terminie odnowienia.

Kiedy obniżenie planu wejdzie w życie?

Przejście na niższy poziom planu, na przykład z Pro na Standard, nastąpi w najbliższym terminie odnowienia. W przypadku planów miesięcznych zmiana nastąpi przy najbliższym miesięcznym odnowieniu, a w przypadku planów rocznych - przy najbliższym rocznym odnowieniu.

Dlaczego nie mogę zmniejszyć liczby miejsc?

Zanim zmniejszysz liczbę miejsc, liczba aktywnych miejsc na Twoim koncie musi być równa nowej liczbie miejsc lub od niej niższa. W razie potrzeby najpierw dezaktywuj użytkowników, a następnie zaplanuj obniżenie planu.

Czy zmiana planu nastąpi od razu po jego obniżeniu?

Nie. Obniżenie planu jest zaplanowane i wchodzi w życie dopiero w terminie odnowienia.