Jak rozpocząć pracę jako gość
Kto może korzystać z tej funkcji
- jest dostępna w planie Standard i wyższych
Goście to użytkownicy zewnętrzni, którzy mogą dołączyć do konta monday.com i współpracować tylko przy tym, co ich dotyczy - bez uzyskiwania pełnego dostępu do całego konta. Niezależnie od tego, czy jesteś klientem, dostawcą czy konsultantem, jako gość możesz od razu przejść do najważniejszych dla siebie tablic i pulpitów oraz rozpocząć współpracę.
Kim jest gość?
Gość to osoba spoza Twojej organizacji, jej podmiotów stowarzyszonych lub spółek zależnych, zaproszona do współpracy na tablicy do udostępniania (Shareable board) na koncie, którego nie jest członkiem. Gośćmi mogą być na przykład klienci, dostawcy, freelancerzy lub zewnętrzni konsultanci.

Uwaga: Gość musi mieć adres e-mail z domeną inną niż domena lub domeny e-mail powiązane z organizacją administratora konta, jej podmiotami stowarzyszonymi lub spółkami zależnymi oraz innymi powiązanymi podmiotami. Goście nie mogą dołączać przy użyciu adresu e-mail z domeną organizacji powiązanej z kontem.
Ceny dla gości
Goście są dostępni w planie Standard i wyższych. W planach Pro i Enterprise możesz zaprosić dowolną liczbę gości. Jeśli korzystasz z planu Standard, rozliczanie gości działa w następujący sposób:
Goście są uwzględnieni w planie Standard, a ich rozliczanie odbywa się w stosunku 4:1 - każdych 4 gości liczy się jako 1 płatne miejsce. Oznacza to, że możesz bezpłatnie zaprosić maksymalnie 3 gości. Gdy zaprosisz czwartego gościa, ta grupa 4 gości będzie liczona jako 1 płatne miejsce. Zanim zostanie wykorzystane kolejne miejsce, możesz zaprosić jeszcze 3 gości. Zasada ta się powtarza: każda kolejna grupa 4 gości zajmuje 1 miejsce w rozliczeniu.
Łączna liczba miejsc w Twoim planie obejmuje zarówno członków zespołu, jak i grupy gości, ale są oni liczeni inaczej. Każdy członek zespołu zajmuje 1 miejsce, a każdych 4 gości łącznie zajmuje 1 miejsce.
Na przykład jeśli masz plan Standard obejmujący 5 miejsc i dodasz 4 członków zespołu, zostanie Ci 1 wolne miejsce. Możesz w jego ramach dodać maksymalnie 4 gości. Jeśli zaprosisz 7 gości, nadal zmieścisz się w limicie miejsc - 4 gości liczy się jako 1 miejsce, a kolejnych 3 gości nie zajmuje jeszcze następnego płatnego miejsca. Jeśli jednak zaprosisz ósmego gościa, druga grupa 4 gości zajmie dodatkowe miejsce. Łącznie wykorzystasz wtedy 6 miejsc (4 członków zespołu i 2 grupy gości). Twoje konto zostanie automatycznie przeniesione na kolejny poziom liczby miejsc.
Uwaga: Jeśli łączne wykorzystanie miejsc przez członków zespołu i grupy gości przekroczy limit Twojego planu, Twoje konto zostanie automatycznie przeniesione na wyższy plan. Przed zmianą otrzymasz dwa powiadomienia e-mail.
Co mogą robić goście?
Goście mają ograniczony dostęp, aby chronić prywatność zespołu. Mogą wyświetlać tylko te tablice do udostępniania, do których zostali zaproszeni. Właściciele tablic mogą dodatkowo ograniczyć ich działania za pomocą uprawnień do tablic.
Jako gość możesz:
- Tworzyć nowe elementy na tablicy do udostępniania
- Edytować i dodawać kolumny
- Dodawać komentarze w sekcji aktualizacji elementu i w kolumnie statusu
- Przypisywać użytkowników
- Dodawać widoki tablicy
- Dodawać automatyzacje
- Dodawać integracje
- Korzystać z funkcji Moja praca (My Work)
- Dołączać do zespołów (Teams) (tylko na kontach Enterprise)
- Korzystać z interfejsu API platformy monday
- Wyświetlać aplikacje, przy których współpracujesz, w Centrum deweloperów (The Developer Center)
Goście nie mogą:
- Wyświetlać żadnych informacji, w tym tablic i elementów spoza tablic do udostępniania, do których zostali zaproszeni
- Tworzyć nowych tablic
- Zapraszać innych gości na tablice do udostępniania
- Być właścicielami tablic
- Wyświetlać nazw obszarów roboczych
- Wyświetlać dziennika aktywności na poziomie tablicy ani informacji o tym, kto ostatnio ją wyświetlał
- Tworzyć aplikacji
Jak się zalogować?
Gdy ktoś zaprosi Cię na tablicę do udostępniania, otrzymasz e-mail podobny do tego:

Kliknij „Zaakceptuj zaproszenie (Accept Invitation)”, aby otworzyć tablicę w nowym oknie przeglądarki. Pojawi się prośba o podanie danych osobowych i utworzenie profilu. Jeśli chcesz, możesz dodać zdjęcie profilowe. Gdy skończysz, możesz rozpocząć współpracę!
