Uprawnienia obszaru roboczego
Kto może korzystać z tej funkcji
- właściciele obszaru roboczego
- Dostępne w planie Enterprise
Uprawnienia obszaru roboczego pozwalają właścicielom obszaru roboczego kontrolować, kto może wykonywać poszczególne działania w danym obszarze. Możesz dostosować uprawnienia do tworzenia i zarządzania do sposobu pracy zespołu, a jednocześnie ograniczyć dostęp do poufnych obszarów.
Uwaga: Jeśli dopiero zaczynasz korzystać z obszarów roboczych, przeczytaj artykuł Pierwsze kroki z obszarami roboczymi, aby poznać podstawy nawigacji i konfiguracji. Informacje o typach prywatności i opcjach zaawansowanych znajdziesz w artykule Ustawienia i dostosowywanie obszaru roboczego.
Jak działają uprawnienia obszaru roboczego
Uprawnienia obszaru roboczego podlegają uprawnieniom na poziomie konta. Jeśli jakieś działanie jest ograniczone na poziomie konta, obszar roboczy nie może przyznać szerszego dostępu. Na przykład jeśli na poziomie konta tylko administratorzy mogą tworzyć prywatne tablice (Private boards), nie możesz zezwolić wszystkim na tworzenie prywatnych tablic w określonym obszarze roboczym.
Uprawnienia są przypisywane na podstawie roli w obszarze roboczym. Możesz ustawić różne uprawnienia dla właścicieli obszaru roboczego, członków obszaru roboczego i osób, które nie należą do obszaru roboczego.
Wskazówka: Ten artykuł opisuje pozostałe typy uprawnień, które możesz skonfigurować na swoim koncie.
Gdzie znaleźć uprawnienia obszaru roboczego
Wybierz obszar roboczy w lewym panelu, aby otworzyć jego stronę główną. Możesz też kliknąć menu z trzema kropkami obok pozycji Obszary robocze (Workspaces) i wybrać Zarządzaj obszarem roboczym (Manage workspace):

Na stronie głównej znajdziesz kartę Uprawnienia (Permissions):

Role w obszarze roboczym
Właściciel obszaru roboczego to osoba, która utworzyła obszar roboczy lub otrzymała prawa właściciela od innego właściciela. Właściciele mogą zmieniać uprawnienia obszaru roboczego i zarządzać członkostwem. Na karcie Zaproś (Invite) są oznaczeni ikoną korony.
Członek obszaru roboczego to osoba zaproszona do obszaru roboczego lub osoba, która do niego dołączyła. Członkowie mają dostęp do głównych tablic (Main boards) w tym obszarze roboczym oraz do wszystkich prywatnych lub udostępnianych tablic, które obserwują.
Osoba spoza obszaru roboczego to osoba zaproszona do tablicy lub dokumentu w obszarze roboczym, ale nie do samego obszaru. Ma dostęp tylko do tych elementów, które zostały jej udostępnione przez subskrypcję. Nie pojawia się na karcie Zaproś.
Ustawianie uprawnień według roli
Na karcie Uprawnienia wybierz po lewej stronie rolę w obszarze roboczym: właściciel, członek lub osoba spoza obszaru roboczego. Sprawdź dostępne działania, a następnie zezwól na każde z nich lub je zablokuj:

Wybrane ustawienia dotyczą tylko bieżącego obszaru roboczego. To wszystko!
Wskazówka: Aby ograniczyć liczbę elementów na ekranie, zdecyduj, kto może tworzyć nowe tablice i pulpity na poziomie obszaru roboczego.
Typy obszarów roboczych
Ustawienia prywatności obszaru roboczego określają, kto może do niego dołączyć i które główne tablice są widoczne:
Do otwartych obszarów roboczych może dołączyć każdy członek zespołu. Główne tablice w otwartych obszarach roboczych są widoczne dla wszystkich członków zespołu.
Do zamkniętych obszarów roboczych (dostępnych tylko w planie Enterprise) można dołączyć na zaproszenie lub po uzyskaniu zgody. Główne tablice są widoczne tylko dla członków obszaru roboczego. Członkowie zespołu, którzy subskrybują konkretną tablicę w zamkniętym obszarze roboczym, mogą uzyskać dostęp do tej tablicy, ale nie do pozostałej części obszaru. Zamknięte obszary robocze są oznaczone ikoną kłódki.
Kto może tworzyć obszary robocze
Domyślnie każdy członek zespołu może utworzyć obszar roboczy. Administratorzy kont Enterprise mogą ograniczyć możliwość tworzenia obszarów na poziomie konta. W tym celu kliknij zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu ekranu, wybierz Administracja (Administration), a następnie Uprawnienia (Permissions):
Group 25 (15).png
Ograniczenia na poziomie konta mają pierwszeństwo przed ustawieniami obszaru roboczego.
